Prima pagină| Mail | Contact    

Colegiul National Pedagogic "Carol I"
Adresa:Str.Mărăşeşti, Nr.15, Câmpulung, 115100, Argeş
Telefon/Fax: +40.248506005, Email: colegiulcarol@gmail.com
            

Revista scolii

 

Va prezentam cateva dintre articolele aparute de-a lungul timpului in revista scolii.

Omagiu test

   Supranumit „Aquila Neagră”, Carol I, primul rege al României moderne se trage din augusta familie Hohenzollern-Sigmaringen, a cărei reşedinţă se afla în antica cetate romană Sigmar. Din această familie celebră s-au impus: principele Carol Anton, tatăl regelui, Ferdinand I, rege al României, Friederich Wilhem IV al Prusiei, împăratul Wilhem al II-lea.
   În vremurile tulburi de după abdicarea silită a lui Cuza-Vodă, oamenii politici ai vremii au optat pentru Dinastia străină, mijloc de obţinere a Independenţei statului, de modernizare a ţării înapoiate şi înlăturare a corupţiei domnitorilor autohtoni. La începutul lui aprilie 1866 s-a desfăşurat un plebiscit în urma căruia poporul român l-a înscăunat în tron pe principele Carol Ludovic de Hohenzollern, sub numele de Carol I. Astfel a ajuns Carol în fruntea statului român pe care l-a condus cu înţelepciune, întâi ca domnitor şi, din 1881 ca rege, până în 1914, când a decedat la Peleş, castelul regal,,propria creaţiune a regelui.”
   În 48 de ani de domnie, acest prinţ german devenit român, aşa cum declara când a pus prima oară piciorul pe pământul românesc, a reuşit să cucerească Independenţa de stat a României, să proclame Regatul Român, să modernizeze arhitectura oraşelor, construind edificii măreţe, poduri, biserici, palate, ministere, şcoli, cazarme, şosele. Printre aceste măreţe edificii se numără Mitropolia şi Universitatea din Iaşi, Podul peste Dunăre, Canalul Sulina, Castelul Peleş etc. În ţara hanurilor şi poştalioanelor, s-a realizat foarte repede o reţea de căi ferate. A înfiinţat un orfelinat la Zorleni-Bârlad şi a dăruit în 1894, 200.000 lei pentru înfiinţarea unei bănci de ajutor pentru poporul de la ţară.
   Grija pentru răspândirea culturii şi pregătirea dascălilor s-a tradus prin înfiinţarea a numeroase şcoli, printre care şi Şcoala Normală „Carol I”, azi Colegiul Pedagogic din Câmpulung Muscel. Planul de construcţie, întocmit de arhitectul Socolescu, a suferit mai multe modificări până s-a ajuns la forma actuală a localului. Lucrările de construcţie au fost dirijate de arhitectul italian Giovanni Batista Dreina. Piatra fundamentală a clădirii s-a pus la 26 octombrie 1892, construcţia durând până în toamna anului 1895.
   În 1896, şcoala şi-a deschis cursurile în noul local, fiind una din primele şcoli din ţară ce şi-a aflat lăcaşul corespunzător înaltei sale misiuni. Considerând că această instituţie datorează înfiinţarea ei, numai înaltei iniţiative a Măriei Sale, care a fondat-o şi a dotat-o cu 12.000 de galbeni din caseta particulară, G. Radu Melidon propunea ca măreţul edificiu să poarte numele de „Şcoala Normală Carol I”, iar sub titulatură să apară cuvintele „VIRTUS ROMANA REDIVIVA”, care înseamnă reînvierea tradiţiilor strămoşeşti.
   Cu toate dificultăţile întâmpinate, reducerea progresivă a bugetului şi ameninţarea cu desfiinţarea, şcoala a rezistat, graţie susţinerii , în principal, de către Carol I. În semn de omagiu E V O C A R E CAROL I – iştii 2005 pagina 1 pentru întemeietorul României moderne şi pentru fondatorul Şcolii Normale Câmpulung Muscel, conducerea colegiului, împreună cu întregul corp profesoral, a hotărât să dezvelească, la 30 noiembrie 2005, un bust turnat în bronz al primului rege al României, Carol I. Proiectul a fost realizat de conf. univ. dr. Radu Adrian, sculptor şi profesor al Colegiului Pedagogic ,,CAROL I” care a condus cu competenţă întregul demers până la finalizarea lucrărilor. Această lucrare a fost realizată nu numai graţie pasiunii artistului şi tenacităţii domnului director al Colegiului Pedagogic ,,CAROL I”, Radu George, ci şi contribuţiei substanţiale a sponsorilor S.C. CORNEA IND. CONSTRUCT S.R.L. şi S.C. MONTANA MG.

Profesor Herisanu Alexandrina

Tineri in Europa

   „Tinerii au dreptul să ştie!”
   De aici a apărut şi ideea de a forma un radio, o echipă, cu scopul de a forma cetăţeni la standarde europene. Înfiinţarea postului de radio are ca intenţie principală transmiterea informaţiei europene, într-un sistem atractiv şi participativ, dar şi informarea cu privire la Uniunea Europeană în general, membrii şi instituţiile sale. Ca teme principale, în proiect se includ: cunoaşterea drepturilor cetăţeanului european, îndatoririle lui la cultura europeană, dar şi modul de viaţă al populaţiei o dată cu integrarea.
   Prin activităţile proiectului se urmăreşte pe de o parte, formarea unei echipe realizatoare de emisiuni, iar pe de alta, noi persoane interesate de a deveni viitori furnizori de informaţie. S-a ales Radio, deoarece este o modalitate atractivă de dezbatere, de afirmare personală şi de grup a iniţiativelor, cu un impact mare asupra elevilor. Unul dintre cele mai importante aspecte este educaţia noastră în materie de politică europeană. Astfel, ne putem cunoaşte atât drepturile, cât şi îndatoririle şi ne putem modela mai uşor pentru a ajunge la standardele de cetăţean european.
   Cu siguranţă, proiectul va avea un real succes, deoarece tinerii vor şi cer să fie informaţi.

Tămîrjan Carmen & Filimon Ana-Maria
Clasa a XI-a A

 

Prezentare
© Colegiul Pedagogic Carol I - Campulung Muscel
Toate drepturile rezervate!
Gazduire web: www.akta.ro