Muzeul – este a doua carte școlară în care se oglindește viața multor generații ce s-au perindat prin sălile și holurile școlii.
Ideea localizării unui muzeu în cadrul școlii, a stat în atenția multor generații de profesori, directori. Materializarea unei astfel de expoziții a aparținut profesorului Dascălu Gh. – director al Școlii Normale în perioada 1974–1989. Era o inițiativă bazată pe existența unor documente și obiecte ce aparținuseră unor absolvenți ai școlii. Muzeul a funcționat în sala de lângă secretariatul școli între 1981 – 1986.
În anul 1993, directorul unității – Prof. Univ. Dr. Ion Popescu Argeșel – absolvent al școlii, are inițiativa realizării unui muzeu de istorie și în completare un muzeu de artă populară.
La realizarea muzeului a contribuit și Muzeul Golești prin donația unor vitrine. Obiectele ce făceau parte din colecție erau donate de foștii absolvenți, profesori, dar și de elevii școlii.
Muzeul era organizat lângă amfiteatrul școlii pentru a putea fii văzut de toți cei care vizitau școala.
Colecțiile muzeului erau organizate în două săli:
1. În prima sală – era prezentată istoria școlii
2. În sala a doua – o secție de artă populară din Muscel, cu obiecte folosite în diversele activități gospodărești, uz caznic, port popular, etc.
Muzeul a fost realizat și cu contribuția bibliotecarului școlii, d-na Mărcușanu Cornelia.
Astăzi, după lucrările de renovare a școlii, la inițiativa d-lui Director Radu Gheorghe, muzeul este organizat într-o altă locație – Corpul C, etajul I și beneficiează de o sală mare în care sunt colecții de obiecte, fotografii, manuale, cărți, tablouri cu diferite promoții, cataloage etc., busturile unor directori ai școlii, diplome.
Tot în cadrul expoziției sunt prezentate fotografii ale operelor Prof. Univ. Dr. Radu Adrian – sculptor al unor monumente amplasate în Câmpulung sau în alte localități din județ. Unele sculpturi sunt amplasate și în curtea școlii.
O colecție importantă a muzeului este în secția de artă populară.
Cum clădirea școlii este monument istoric, avea nevoie și de o reprezentare a activității de pregătire a sufletului și conștiinței umane.
Dumitru Almaș referindu-se la acest aspect menționa: “Nimic nu e mai frumos și mai nobil, decât meseria de profesor sau învățător, de grădinar de suflete umane, de călăuză a celor mai curate, mai pline de energie și de căldură în suflete.”
Profesor Idorași Ion
Sală muzeul ”Istoria Școlii”
Sală muzeu ”Artă populară”
Sunt vieți care punctează veșnicia și rămân pentru totdeauna repere de lumină și demnitate.
Viața Majestății Sale Regele Mihai I al României a fost una dintre ele și a fericit viața milioanelor de oameni care i-au fost contemporani.
Pierderea unei astfel de vieți rămâne o împutinare a binelui din univers.
Ne exprimăm regretul plin de durere pentru o astfel de pierdere.
Sincere condoleante,
Colegiul Național Pedagogic Carol I Câmpulung Muscel
Prof. George Radu
|